Zorg voor een leefbare oplossing voor kerkleden in de knel
Ad de Bruijne is hoogleraar ethiek en spiritualiteit aan de Theologische Universiteit in Kampen. Hij schrijft iedere maand een column.
Column

Zorg voor een leefbare oplossing voor kerkleden in de knel

Waarom word ik toch zo onrustig van ontwikkelingen die ik toejuich? De kerken waar ik bij hoor (Gereformeerd vrijgemaakt) veranderen momenteel razendsnel. Zij verzoenen en herenigen zich met de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK). De synode erkent dat de Open Brief in de jaren ’60 geen reden tot scheuring had mogen zijn. Excuses klinken en disciplinaire maatregelen worden teruggedraaid. Verschillend beleid rond homoseksualiteit vormt geen belemmering meer. En de openstelling van de ambten voor vrouwen wiste ook dat verschilpunt al weg. Wie had dit alles tien jaar geleden gedacht? De tijd ligt nog niet zo ver achter ons dat vrijgemaakten rond deze punten anderen principieel en kritisch de maat namen. Zelf stem ik met al deze veranderingen in. Ik heb er zelfs aan bijgedragen.

collectieve metamorfose

En toch voel ik onrust bij deze ontwikkelingen die ik toejuich. Waarom? Ik zie er een machtsmechanisme in meekomen. Een minderheid binnen de kerken heeft moeite met deze collectieve metamorfose. Onlangs vertelden twee prominente verontruste kerkleden in deze krant hoe zij zich inmiddel..

In de jaren ’70 studeerde ik filosofie in Utrecht. Een jonge Franse docente introduceerde ons daar in de actuele Franse filosofie van dat moment, het postmodernisme. Dat maakt je gevoelig voor de rol die macht speelt onder de oppervlakte van relaties, groepen en structuren. In principiële discussies, logische argumenten, authentieke ervaringsverhalen en doordachte procedures liggen machtsmec..


Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis

Vijf artikelen per maand gratis

Het belangrijkste nieuws in uw inbox

Duizenden mensen gingen u voor

Heeft u al een account? inloggen


Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden .

Columns

meer ‘Columns’