Column

Red de kerk, dineer! Niet na de kerk of voor de kerk, maar de maaltijd als kerkdienst

Als de symbolen veranderen, verandert de leer, schreef de bekende nieuwtestamenticus Ben Witherington III. Hij doelde daarmee op de keuze om al vroeg in de geschiedenis van het christendom niet langer in de huizen samen te komen maar in speciaal daarvoor aangewezen gebouwen kerk te houden. De maaltijd maakte plaats voor de preekstoel, gelovigen zaten in de banken en werden onderwezen. Die vorm van kerk lijkt inmiddels op z’n retour. Overal worden gebouwen gesloten en krimpen kerkgemeentes. Dat doet iedereen pijn, zelfs de kerklozen onder ons. Er huist hoop in de muren van de kerk, maar zonder dat er mensen samenkomen sijpelt ook de hoop langzaam weg.


Het is een beetje een gekke plek zo in een column maar ik wil graag iets vragen aan iedereen die nog naar kerken gaat (en dat zijn er gelukkig nog heel erg veel). Zou u niet weer samen gaan eten? En dan bedoel ik niet thuis, niet als bijbelstudievereniging of leesclub, maar als kerkgemeenschap. Niet na de kerk of voor de kerk, maar de maaltijd als kerkdienst. De kerk is net als een collegez..


Dominees doen hun stinkende best op nieuwe hermeneutiek en presentatietechniek, maar is het genoeg? Misschien moeten we eens aan de andere kant beginnen: niet het zaaigoed verbeteren, maar werken aan de grond. Dat er lange tafels komen te staan met witte kleden, met schalen waarop u de meegenomen krentenbollen, pastasalade of appeltaart kunt uitstallen. Dat koffie en thee tijdens de dienst ..


Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis

Vijf artikelen per maand gratis

Het belangrijkste nieuws in uw inbox

Duizenden mensen gingen u voor

Heeft u al een account? inloggen


Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden .

Columns

meer ‘Columns’