aangepast op 15 februari 2020 om 09:34

Zo bevestig je het clichébeeld van humorloze, lichtgeraakte gelovigen
Anton de Wit is hoofdredacteur van het Katholiek Nieuwsblad. Hij schrijft iedere maand een column.
Column

Zo bevestig je het clichébeeld van humorloze, lichtgeraakte gelovigen

‘Ik houd niet van ernst’, zo schreef de onvolprezen katholieke auteur G.K. Chesterton op de kop af een eeuw geleden. ‘Ik denk dat het ongodsdienstig is.’ Of preciezer, zo ging Chesterton verder, het is ‘de modus van alle valse godsdiensten. De man die alles ernstig opvat, is de man die van alles een afgod maakt: hij buigt zich neer voor hout en steen, totdat zijn ledematen vastgegroeid zijn als de wortels van de bomen of zijn hoofd zo zwaar is als de steen die verzonken ligt naast de weg.’

In het AD en zijn regionale zusterbladen woedde deze week een typisch Nederlands winterstormpje - zo een die meer media-aandacht dan schade aanricht - naar aanleiding van enkele strips waarin God figureerde. Ik vond de gewraakte strips van Mark Retera eigenlijk best geestig. Met name degene waarin stripfiguur Dirkjan twee Jehova’s Getuigen aan de deur krijgt, die hem vragen ‘Kent u ..

Maar ik begrijp dus met de beste wil van de wereld niet hoe christenen het presteren om hier beledigd over zijn. Dat presteerde menig christen toch, want de krant vond het nodig een volle pagina te wijden aan de boze lezersreacties en het verweer van de striptekenaar.


Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis

Vijf artikelen per maand gratis

Het belangrijkste nieuws in uw inbox

Duizenden mensen gingen u voor

Heeft u al een account? inloggen


Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden .

Columns

meer ‘Columns’