De ortolaan - ‘Dé icoon van het kleinschalige boerenland.’
Column

De ortolaan - ‘Dé icoon van het kleinschalige boerenland.’

Het Nederlandse landschap gaat ons aan het hart. Tientallen lezers reageerden op mijn vraag naar landschapsherinneringen. Leeuweriken, korhoenders, patrijzen: ik ben gelukkig niet de enige die ze mist. Gerlof Luehof (87) uit Heerde herinnert zich hoe hij in de jaren zeventig bij Hooghalen de balts van talloze korhoenders zag. Jaap Voogt (74) moest toezien hoe de Rotterdamse haven zijn geboorte-eiland Rozenburg opslokte, met alle dierbare natuur van zijn kindertijd erbij. Deze landhonger creëerde veel nieuwe banen, dat weet hij heus wel. Maar een ingrijpende verlieservaring blijft het.

Niemand herinnert zich tot nu toe de ortolaan. Wat had ik die graag zelf gezien. Dit zangvogeltje is dé icoon van het kleinschalige boerenland: zandgrond, rogge, houtwallen en lanen. Schrijver Kester Freriks zag hem in Twente, meldt hij in zijn vogelgids: ‘Korenvelden bij Ootmarsum: Ortolaan, mannetje. 26 mei 1971, ‘s ochtends half twaalf. Zomergast.’ Ik was toen zelf e..

In 2013 zag ik er misschien een op Texel. Alles klopte! Kop en borst olijfgroen, keel heldergeel, buik rossig. Was dit een doortrekker, op weg naar Scandinavië?


Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis

Vijf artikelen per maand gratis

Het belangrijkste nieuws in uw inbox

Duizenden mensen gingen u voor

Heeft u al een account? inloggen


Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden .

Columns

meer ‘Columns’