De laatste sigarenwinkel van Bussum
Column

De laatste sigarenwinkel van Bussum

De villawijk nabij station Naarden-Bussum is, als voorportaal van een dorp, amper te overtreffen. Hier rookt men een goede sigaar, dat zie je. Knotsen van huizen, stijlvol en vooroorlogs. Ze wemelen van de erkers, zuiltjes, balkons, veranda’s, dakruiters, portaaltjes, serres, overkragende dakranden en geglazuurde sierstenen. Kortom: ‘Attentie Buurtpreventie.’

Verderop, in de Havenstraat, zijn een schoenmakerij, een makelaardij, een frituur en een voormalige stomerij te vinden. En, op de kruising met het Wilhelminaplantsoen, een ouderwetse sigarenwinkel. De etalage is van gelakt houtwerk en gekleurde sierruitjes. FINALE VERKOOP, staat er. Vrijdag valt daar het doek voor Roks Cigars. Na 87 jaar.

Het eerste dat je gewaarwordt, op het klingelen van de deurbel, is de geur. Een zoete bedwelming, die lang vergeten herinneringen wekt. Een lichte, kruidige nevel hangt in grijze, zuurstofarme sluiers tegen het plafond. Het is de twintigste eeuw die daar hangt, met aromatische ondertonen van de jaren dertig. Even doet zich het gemis voelen aan een hoed, om beleefd te kunnen lichten.


Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis

Vijf artikelen per maand gratis

Het belangrijkste nieuws in uw inbox

Duizenden mensen gingen u voor

Heeft u al een account? inloggen


Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden .

Columns

meer ‘Columns’