aangepast op 29 januari 2020 om 09:24

Lief, dank je wel!
Anita Zeldenrust is ouder van een gezinshuis, voor kinderen die (soms tijdelijk) niet thuis kunnen wonen. Zij schrijft iedere maand een colu
Column

Lief, dank je wel!

Het was in de beginjaren van dit millennium dat ons Zeldenrustige kindertal zodanig was opgelopen dat er een conflict dreigde te ontstaan tussen mijn perfecte, nimmer falende en eeuwig stralende mama-idealisme en de weerbarstige realiteit van de combinatie van kleuters, een peuter en een baby. Het was onze buurvrouw die daar oog voor had, want op zekere dag, een paar weken na de geboorte van onze jongste, hoorde ik beneden zomaar de stofzuiger aangaan, terwijl ik boven met de ene hand de baby in bad deed en met de andere de peuter daarvan probeerde te weerhouden. Deze buurvrouw deed het enig juiste op dat moment, want ik kon niet anders dan huilen van dankbaarheid. Al vaker had ze me haar hulp aangeboden, maar die had ik steeds weer stoer afgewimpeld: ‘Nee joh, het lukt allemaal wel, je hebt het zelf ook druk genoeg.’ Zij had in de gaten dat het aanvaarden van hulp een van mijn slechtst ontwikkelde talenten was. Ik wilde alles zelf doen. Altijd.

nooit meer afhankelijk

Ik had nog iets te leren dus. Tegenwoordig ligt in ons gezinshuis dit leerwerk voor mijn voeten, iedere dag opnieuw. Zoals deze. Ik vraag: ‘Wil je wat drinken?’ Zij zegt: ‘Nee hoor, ik pak zelf wel wat.’ Ogenschijnlijk een normale uitspraak, die je evengoed als beleefd of bescheiden zou..

De behoefte aan autonomie wordt - naast de behoefte aan competentie en aan relatie - gezien als een basisbehoefte van ieder mens. In de Bijbel komt het al in een van de eerste hoofdstukken aan bod, als de slang juist op deze behoefte een bijzonder verleidelijk aanbod doet. Zelf de beschikking willen hebben over het leven, over de waarheid, over middelen die ons zelfredzaam maken - het zit er..


Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis

Vijf artikelen per maand gratis

Het belangrijkste nieuws in uw inbox

Duizenden mensen gingen u voor

Heeft u al een account? inloggen


Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden .

Columns

meer ‘Columns’