aangepast op 25 januari 2020 om 08:26

Geef vertrouwen
Wim Dekker doet onderzoek naar informele netwerken en doceert sociologie aan de Christelijke Hogeschool Ede.
Column

Geef vertrouwen

Nogal wat ministers en staatssecretarissen hadden het deze week niet makkelijk. Zo werden Rutte en Blokhuis geconfronteerd met een suïcidale patiënt die al jaren wacht op passende hulp. Een andere staatssecretaris stond oog in oog met boze ouders omdat er voor hun kinderen geen passend onderwijs te vinden is. Rutte sprak ook nog 300 ouders die de dupe waren van het falen van de Belastingdienst. Zij zijn in de schulden gekomen omdat zij ten onrechte beticht werden van fraude. Aangedaan hoorde Rutte hun verhalen aan. Het valt voor ministers en staatssecretarissen niet mee als zij oog in oog staan met de mensen voor wie zij aan het werk zijn. In plaats van dat de door hun ministerie duurbetaalde leerkrachten, jeugdwerkers en belastingmedewerkers weldoen, berokkenen zij burgers schade.

De boosheid van de burgers die de dupe zijn van falende overheidsdiensten, is het topje van de ijsberg. Veel burgers beperken zich tot cynisme en doffe berusting. Van publieke dienstverleners wordt al lang niet veel meer verwacht. Je kunt niet zonder, je hebt ze soms nodig, maar je weet dat je dan te beklagen bent. Gelaten berusten wij in wachtlijsten, ellenlange invullijsten, websites die n..

wantrouwige overheid

Ondertussen is de stemming onder de publieke dienstverleners niet veel beter. De afgelopen maanden droegen zij het estafettestokje van de ontevredenheid aan elkaar over op het Malieveld. Leraren, verpleegkundigen, jeugdwerkers, politieagenten, brandweerlieden, psychiaters: allemaal zijn zij verontwaardigd over de werkdruk, de arbeidsomstandigheden of hun loon.


Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis

Vijf artikelen per maand gratis

Het belangrijkste nieuws in uw inbox

Duizenden mensen gingen u voor

Heeft u al een account? inloggen


Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden .

Columns

meer ‘Columns’