aangepast op 21 januari 2020 om 11:14

Hilbrand Rozema: ‘Mensen in Noordoost-Nederland zijn niet zo opgejakkerd’
Column

Hilbrand Rozema: ‘Mensen in Noordoost-Nederland zijn niet zo opgejakkerd’

De blauwe treintjes in het Vechtdal dragen streekgebonden namen. Naar Emmen ga je in de Relus ter Beek, de Ilse de Lange, de Krishnamurti, de Thorbecke, de Jeroen Krabbé of de Mien Ruys. Deze keer heb ik de Baron Willem Jan van Dedem en die passeert bij Mariënberg de Harry Muskee, de zanger van Cuby and the Blizzards uit Grolloo. Dan weet je dus dat je in een regio bent, rijk aan cultuur. En dan is er, als je Hardenberg, Gramsbergen, Coevorden, Dalen en Nieuw-Amsterdam voorbij bent, ook nog de Rembrandt van Emmen.

In de oude dierentuin, nu stadspark, wordt de Nachtwacht nageschilderd. Dat gebeurt in het voormalige giraffenverblijf. Publiek is welkom, donderdag tot en met zondag. Toegang gratis. Zodra je binnenkomt, valt je oog op het enorme doek. Kunstschilder Henk Helmantel verrichtte de opening.

‘Ook de ontbrekende delen van de oorspronkelijke Nachtwacht zitten er bij ons weer aan’, zegt Harrie Visser trots. Hij is de bedenker en coacht de ruim zeventig vrijwilligers. ‘Allemaal amateurs, uit eigen regio. En vijfenveertig bedrijven steunen ons.’ De gezellige ruimte is bezaaid met oefenwerkjes die details nabootsen. De stemming zit er goed in. De mensen hier nemen de tijd, ze zijn nie..


Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis

Vijf artikelen per maand gratis

Het belangrijkste nieuws in uw inbox

Duizenden mensen gingen u voor

Heeft u al een account? inloggen


Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden .

Columns

meer ‘Columns’