aangepast op 15 januari 2020 om 12:40

Waarom Dolf Jansen best iets mag zeggen over ons vlieggedrag
Column

Waarom Dolf Jansen best iets mag zeggen over ons vlieggedrag

Een tweede huis in Ierland, dat lijkt mij wel wat. Cabaretier, radiomaker en columnist Dolf Jansen heeft het. En nog wel in Lauragh, Beara, een schiereiland aan de westkust. Ik ben daar geweest. Om de befaamde Beara Way te lopen. Het was een genot. Uren buiten zijn; vergezichten waarvoor je lang stilstaat; mekkerende schapen die wegspringen als je toenadering zoekt; het verval van bouwsels dat daar tenminste nog een kans krijgt; de bedwelmende geur van (vervuilende) turfstook. Kortom: ik begrijp dat Dolf Jansen in Ierland wil zijn, en dat hij daarvoor het vliegtuig neemt – de alternatieven zijn nogal omslachtig.

Maar kan dezelfde Dolf Jansen nog voor Radio 1 roepen: ‘Boek geen vliegreis of cruise, wat de STER-blokken u ook toeschreeuwen!’ Hij deed dat donderdag in zijn radiocolumn en wenste de luisteraars een jaar van voortschrijdend inzicht toe, met het oog op de klimaatverandering en dreigende rampen.

Hoon en woede waren zijn deel: hoe hypocriet, zo’n oproep van iemand die zelf geregeld vliegt. De Telegraaf maakte er graag een bericht van. Dolf Jansen zag zich genoodzaakt zaterdag te reageren. ‘Ja ik heb gevlogen, ja, ik zal zeker nog weleens vliegen e..


Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis

Vijf artikelen per maand gratis

Het belangrijkste nieuws in uw inbox

Duizenden mensen gingen u voor

Heeft u al een account? inloggen


Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden .

Columns

meer ‘Columns’