aangepast op 8 januari 2020 om 12:12

Column Francisca van Dalen

Je moet er niet aan denken dat Nederland maar één kerkverband had

Fusieprocessen blijven in zwang in kerkelijk Nederland. We hadden al de Protestantse Kerk in Nederland en de ABC-gemeenten. Die laatsten gaan nu weer fuseren met de Unie Baptisten. De Nederlandse Gereformeerde Kerken en de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt willen ‘hertrouwen’ na een pijnlijke echtscheiding. En op plaatselijk niveau wordt er al volop onder één dak gekerkt met bijvoorbeeld de Christelijke Gereformeerde Kerken.

Ik ben een groot voorstander van het neerhalen van kerkmuren, maar een minder groot voorstander van het fuseren van kerkverbanden. Hoewel kerkverbanden doorgaans ontstaan uit conflicten, is het denk ik, niet nodig en zelfs vaak niet wenselijk om een kerkverband op te heffen als dit conflict niet langer speelt. En de reden daarvoor is missionair. Elk kerkverband ontwikkelt een eigenheid, waarbij..

Maar is die kerkelijke verdeeldheid dan geen slecht getuigenis? Wel als we elkaar de tent uitvechten natuurlijk. Maar dat hoeft niet. Want als verschillende kerkverbanden op een positieve manier met elkaar samenwerken, dan is er niet langer sprake van verdeeldheid, maar van verscheidenheid, oftewel ‘diversity’. Dat is geen zwakte, maar een kracht in een tijd waarin alles fuseert en alles daa..


Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis

Vijf artikelen per maand gratis

Het belangrijkste nieuws in uw inbox

Duizenden mensen gingen u voor

Heeft u al een account? inloggen


Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden .

Columns

meer ‘Columns’