aangepast op 18 december 2019 om 15:43

Het CNV voelt beter dan Wiebes aan dat er keuzes gemaakt moeten worden
Frans Tijssen is redacteur van het Nederlands Dagblad. Hij schrijft iedere maand een column over de economie.
Column

Het CNV voelt beter dan Wiebes aan dat er keuzes gemaakt moeten worden

Moeten we meer of juist minder gaan werken? Minder, zegt het CNV. Meer zeggen de werkgevers en minister Wiebes. Het CNV wil dat op termijn de dertigurige werkweek de norm wordt. De vakbond bepleit dat op grond van een onderzoek onder drieduizend werkenden. Zij denken dat een kortere werkweek leidt tot minder ziekteverzuim en burn-outs, een betere balans tussen werk en privé, meer tijd voor zorgtaken en het bevorderen van gelijke kansen tussen mannen en vrouwen. Kortom, meer welzijn, maar ook meer welvaart. Want we houden netto meer over. Dat komt doordat we door korter werken productiever worden en de verzuimkosten met omlaag gaan. Dat maakt het mogelijk korter te gaan werken met behoud van inkomen, meent het CNV.

Het lijkt te mooi om waar te zijn. En misschien is het dat ook. Het kan best zijn dat je in het begin productiever bent in 30 dan in 38 uur. Maar hoe lang houd je dat vol? En zal de druk om in minder uren meer te presteren niet juist groter worden, zeker als het inkomen per week gelijk moet blijven. Het ligt daarom voor de hand een verkorting van de werkweek van 38 of 36 uur per week naar 30 uu..

meer dan werkdruk

Eerst zien, dan geloven - klinkt het uit de hoek van de werkgevers. Bij ziekteverzuim, bijvoorbeeld in de vorm van een burn-out, speelt vaak veel meer mee dan werkdruk. Bijvoorbeeld hoe je als persoon daarmee omgaat en zaken in de privésfeer: relatieproblemen, zorgen ov..


Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis

Vijf artikelen per maand gratis

Het belangrijkste nieuws in uw inbox

Duizenden mensen gingen u voor

Heeft u al een account? inloggen


Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden .

Columns

meer ‘Columns’