aangepast op 14 december 2019 om 11:32

In een zijstraat werden we verliefd, op een kerststal van aardappelmeel
Column

In een zijstraat werden we verliefd, op een kerststal van aardappelmeel

Stille, gloedvolle dagen in Limburg. We verstopten ons in een vakwerkhuisje. De tegels, 's morgens koud aan de voeten, warmden snel op dankzij de houtkachel. Elke dag ging de brand erin: koesterend, goudkleurig vuur. Overdag circuleerden we traag door een land of drie. In de auto was gelukkig alle tijd voor uitgebreide historische uiteenzettingen van mijn kant, die voor de verandering nu eens belangstellend werden aangehoord: ‘Wel de korte versie, graag.’ Die uitkijktoren bij Vaals, moet je weten, dat was eigenlijk een Vierlandenpunt. Onder Limburg ligt immers voormalig Neutral-Moresnet, een zinkmijn met wat dorpjes eromheen, die na de verdeling van Napoleons Europese boedel in 1815 van niemand was, een neutraal taartpuntje land. Zink werd toen gebruikt bij het maken van kanonnen, vandaar. Het landje bestond tot 1919. Hoogtepunt: het Wereldcongres van Esperantisten. De aanhangers van deze kunsttaal wilden Moresnet als wereldhoofdstad.

Wonderlijk, hoe landen zo verschillen, terwijl ze toch wang aan wang liggen. We huiverden ons een weg door straten vol rolluiken, schemergebied vol grijs- en bruintinten, grensland tussen de schuifdeuren van Europa, brrr. Land vol littekens: onder een door Duitsers gebouwde spoorbrug liggen de graven van negen Russen, dwangarbeiders die omkwamen bij de bouw van de brug, 1914-1918. Keurig ond..

Aken, ook mooi. Een kerstmarkt van niveau en rond de Dom overal verwijzingen naar de echte boodschap van Kerst. Het is te hopen dat die vanzelfsprekende aanwezigheid van geloofssporen niet alleen de conservatieve inslag van de Duitsers is (in dit land wordt bijvoorbeeld nog veel gefaxt). Maar zo ja, dan is dat toch ook al mooi. In een zijstraat werden we verliefd, onder meer op een kerststal..


Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis

Maak direct een account aan bij de kwaliteitskrant van christelijk Nederland.

Vijf artikelen per maand gratis

Het belangrijkste nieuws in je inbox

Duizenden mensen gingen je voor

Heeft u al een account? inloggen


Bij het aanmelden ga je akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden .

Columns

meer ‘Columns’