aangepast op 16 december 2019 om 08:30

Je hebt advocaten en advocaten en zo zal het blijven
Aad Kamsteeg is oud-buitenlandcommentator van het Nederlands Dagblad. Hij schrijft twee keer per maand een column.
Column

Je hebt advocaten en advocaten en zo zal het blijven

Hoe komt het dat mij enig wantrouwen bekruipt als ik een advocaat op de tv een misdadiger hoor verdedigen? Spreekt de man niet tegen beter weten in?, denk ik dan. Zou hij niet een tegengesteld betoog houden als hij het slachtoffer bijstond? Hoe verhoudt zijn verhaal zich met de waarheid? Waarom dat tevreden gezicht bij vrijspraak als bij de aanklager een procedurefout is ontdekt? Waar blijft dan voor het slachtoffer de gerechtigheid?

Ik ben niet de enige wantrouwige. De afgelopen jaren raakten in Nederland en bijvoorbeeld de Verenigde Staten verschillende advocaten in opspraak. Ze waren bij het behartigen van het belang van hun cliënt vergeten dat ze ook de rechtsstaat en dus het algemeen belang moesten dienen. In Amerika pleegde Trumps advocaat Michael Cohen zelfs mijneed. En wie durft voor de oprechtheid van Rudy Giuli..

Heeft de advocatuur nog voldoende gezag? Tussen alle beroepsgroepen zweven ze qua vertrouwen ergens in het midden. Verpleegsters scoren het best, politici het minst, advocaten tussen hen in. Amerikaanse cartoons tonen advocaten vaak als louche. En er worden bekers verkocht met daarop het cynische Trust me, I’m a lawyer.


Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis

Maak direct een account aan bij de kwaliteitskrant van christelijk Nederland.

Vijf artikelen per maand gratis

Het belangrijkste nieuws in je inbox

Duizenden mensen gingen je voor

Heeft u al een account? inloggen


Bij het aanmelden ga je akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden .

Columns

meer ‘Columns’