aangepast op 12 december 2019 om 08:55

Zelf slagroom maken is vragen om problemen, aldus Blokhuis
Column

Zelf slagroom maken is vragen om problemen, aldus Blokhuis

Er komt een verbod op zelfgemaakte slagroom. Vanaf 1 januari 2020 mag er alleen nog maar kant-en-klare slagroom gegeten worden. Staatssecretaris Paul Blokhuis is de kritiek beu dat zijn lachgasverbod niet te handhaven zou zijn, omdat de capsules met lachgas nog wel gekocht mogen worden voor gebruik in de slagroomspuit. 'Ik moet één lijn trekken', zegt Blokhuis. ‘Slagroom komt op de Opiumlijst. Dan is het meteen duidelijk dat dit echt niet meer kan. De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema heeft al gezegd dat handhaving van deze maatregel voor haar geen prioriteit heeft. Gemeenteraadsleden in de hoofdstad pleiten voor creamshops, waar je onder bepaalde voorwaarden verse slagroom kunt krijgen. De VVD, die dol is op handhaving van wat buíten de partij gebeurt, gruwt van nóg een gedoogbeleid.

De maatregel past volgens de staatssecretaris ook bij zijn streven om Nederland gezonder te laten eten. Kant-en-klaar voedsel is volgens hem veel gezonder. ‘Zelf eten maken is vragen om problemen. Al dat gerommel in de keuken moet maar eens afgelopen zijn.’ Volgens Bart Jan Spruyt, die veel over Blokhuis heeft geschreven en als kenner mag worden beschouwd, is dit toch wel het summum van over..

De restanten verse slagroom die nu nog in de winkel liggen, worden afgevoerd door mannen in witte pakken en met een speciaal transport naar een locatie gebracht waar alles veilig kan worden doorgedraaid.


Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis

Maak direct een account aan bij de kwaliteitskrant van christelijk Nederland.

Vijf artikelen per maand gratis

Het belangrijkste nieuws in je inbox

Duizenden mensen gingen je voor

Heeft u al een account? inloggen


Bij het aanmelden ga je akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden .

Columns

meer ‘Columns’