aangepast op 11 december 2019 om 14:01

Column

Ongevraagd december-opvoedingsadvies

Een lastig onderwerp van ouders onderling is: bemoei je je met elkaars opvoeding of niet? Iemand vertelde me laatst hoe het verschil in opvoeding tijdens de jaarlijkse Sinterklaasviering naar boven kwam. 's Middags vierden ze het met de kinderen die vervolgens naar bed zouden gaan en 's avonds was het de beurt aan de volwassenen met gedichten die ook vooral geschikt voor volwassen oortjes waren. De kinderen gingen natuurlijk niet meteen slapen. Waar de ene moeder haar kind streng toesprak na vier keer naar beneden komen en dat kind vervolgens braaf ging slapen, liet het andere stel de kinderen toch de hele avond beneden en zat een van de andere vaders een uur lang boven zijn dochter in slaap te praten.

Het ligt voor de hand dat je je eigen aanpak de beste vindt en je je dus wat irriteert aan de aanpak van de anderen (nog niet eens gesproken over stellen die (nog) geen kinderen hebben maar vast ook een mening hebben). Maar zeg je er dan wat van? Om voor mezelf te spreken: ik ben best blij met een van mijn beste vriendinnen met vijf kinderen (dat geeft haar natuurlijk wel wat credits) die me..

Ongevraagd advies, dat blijft een lastige en hangt af van de situatie en de relatie. Ik zou er voorzichtig mee zijn en altijd vragen voordat je van plan bent iets te zeggen of de ander erop zit te wachten. Je zou ook de volgende keer vooraf wat grenzen kunnen stellen aan hoe je het graag zou willen zien als jullie met familie bij elkaar zijn.


Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis

Vijf artikelen per maand gratis

Het belangrijkste nieuws in je inbox

Duizenden mensen gingen je voor

Heeft u al een account? inloggen


Bij het aanmelden ga je akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden .

Columns

meer ‘Columns’