aangepast op 9 december 2019 om 18:09

Lesbos is voor de paus belangrijker dan Rome
Paul van Geest is hoogleraar kerkgeschiedenis in Tilburg en hoogleraar economie en theologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Column

Lesbos is voor de paus belangrijker dan Rome

Aan de theologische faculteit van de Katholieke Universiteit van Leuven, waar ik gasthoogleraar ben, gaat er geen dag voorbij of er is wel een symposium, boekpresentatie of conferentie. Er zijn daar promovendi uit Europa, maar vooral zeer veel uit Azië en Afrika. Omdat er met grote regelmaat ook geleerden uit het buitenland in- en uitvliegen, blijf je in Leuven goed op de hoogte van de ontwikkelingen op theologisch gebied.

Zo wordt er door mijn collega Jan De Volder, bekleder van de Cusanusleerstoel, onderzoek gedaan naar de geschiedenis en praktijk van de interreligieuze dialoog en naar de rol van religie in conflicten in een geglobaliseerde wereld. Vorige week presenteerde hij een van de vruchten van zijn werken: een boek over de politiek van Paus Franciscus: The Geopolitics of Pope Francis. Toen deze in maa..

een zachte kracht

Dat het pausschap al zeer vele eeuwen een geopolitieke dimensie heeft, is onmiskenbaar. Alleen werd deze in de loop van de millennia anders van aard en insteek. Paus Innocentius III, gestorven in 1216, wist via straffen wereldlijke heersers als koningen en keizers in het Oude Europa te dwingen zich onder zijn macht te scharen...


Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis

Maak direct een account aan bij de kwaliteitskrant van christelijk Nederland.

Vijf artikelen per maand gratis

Het belangrijkste nieuws in je inbox

Duizenden mensen gingen je voor

Heeft u al een account? inloggen


Bij het aanmelden ga je akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden .

Columns

meer ‘Columns’