aangepast op 9 december 2019 om 16:25

Column

Waarom zouden we niet blij zijn met goed nieuws?

Goed nieuws, volgens Charles Groenhuijsen. Eind november vroeg hij in het radioprogramma Spraakmakers aandacht voor de Global Terrorism Index 2019 (GTI). Deze wereldwijde index met cijfers over terrorisme wordt jaarlijks gepubliceerd door het Instituut voor Economie en Vrede. Het goede nieuws is, dat in de afgelopen vijf jaar het aantal slachtoffers als gevolg van terrorisme met 50 procent is gedaald. In Europa is de daling zelfs 70 procent en in Noord-Afrika 65 procent.

Dat zijn indrukwekkende cijfers. Bij al het negatieve nieuws over geweld en extremisme, wees Groenhuijsen er fijntjes op dat hij dit nieuws in de media, op de reguliere nieuwssites, had gemist. Aanslagen staan op de voorpagina, worden bijna live uitgezonden, maar als er al iets over de Global Terrorisme Index gemeld wordt, dan is het ver weggestopt in een klein hoekje van het internet.

Vreemd. Dit is goed nieuws. Maar het wordt niet opgepikt? Waarom eigenlijk niet? Een daling van het aantal slachtoffers met 50–70 procent is enorm. Stel dat we zo’n daling zouden hebben van het aantal verkeersslachtoffers, dan zou dat de voorpagina’s van het nieuws halen. Als het aantal mensen dat overlijdt aan kanker of een andere ernstige ziekte met 50-70 pro..


Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis

Vijf artikelen per maand gratis

Het belangrijkste nieuws in je inbox

Duizenden mensen gingen je voor

Heeft u al een account? inloggen


Bij het aanmelden ga je akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden .

Columns

meer ‘Columns’