3 december 2019 om 03:00

Nieuws Sophia Geuze

Psst: Hoe we in onze kerk voor de vragen geen antwoorden zochten, maar vooral ruimte

Soms blijven berichten in je hoofd spoken. Het bericht over jongeren bijvoorbeeld die geen antwoord op hun vragen in de kerk vinden. Dat bleek uit een onderzoek van een evangelisch onderzoeksbureau in Amerika in samenwerking met World Vision (Nederlands Dagblad 13 november).

Ik kom die jongeren – en ook ouderen – sinds de vakantie veel tegen. Als er tien mensen in de kerk zouden zitten die met onbeantwoorde vragen en twijfels rondliepen, zou onze predikant met de benen op tafel en een goed glas wijn het gesprek aangaan. Er meldden zich zoveel mensen aan dat hij een team nodig had.

En zo hebben we op vier avonden de meest uiteenlopende vragen en onderwerpen – toegespitst op de behoefte van de deelnemers – in kleine groepjes bij de kop gehad. Het was slechts een introductie, want er komt een vervolg. Omdat er nog onbeantwoorde vragen zijn? Nee, omdat er ruimte moet zijn om ze te mogen stellen zonder te horen wat het antwoord zou moeten zijn. En zonder te horen dat niet op alle vragen een antwoord is. Gewoon om gehoord te worden. En omdat mensen met vragen en twijfel bij de gemeente horen.

Columns

meer ‘Columns’