29 november 2019 om 03:00

Nieuws Harm Bosma

Psst: Ik begon me schuldig te voelen over mijn vakantie naar Turkije

Eind oktober genoot ik van een heerlijke vakantie in het zuiden van Turkije, bij Antalya. We boekten onze reis in de zomer en kregen leuke reacties: ‘heerlijk zeg, het schijnt daar prachtig te zijn’. Maar toen anderhalve week voor vertrek Erdogan zijn troepen opdracht gaf het noorden van Syrië binnen te vallen en er (terecht) een mediastorm losbarstte, verdwenen die gelukwensen als sneeuw voor de zon. ‘Waarom in vredesnaam naar Turkije? Die mensen zijn niet goed! Je steunt Erdogan.’

Ik begon me schuldig te voelen, want ze hadden gelijk. Zowel TUI als het ministerie van Buitenlandse Zaken was echter duidelijk: reizen naar dat gebied kon prima. Later las ik dat het westen en zuiden van Turkije tegen een presidentieel systeem hebben gestemd. Ze leven van toerisme en zitten bepaald niet te wachten op een type als Erdogan. Ze zijn de dupe van een kwaadaardige leider.

Toegegeven, de volgende keer is het goed om me beter te verdiepen in een land (dubieuze landen zijn er te over). Maar het altijd maar zwart-wit-denken – óf alles is goed, óf alles is slecht – is ook zeker niet per se de goede weg. We weten veel, maar lang niet alles. En ik al helemaal niet.

Columns

meer ‘Columns’