21 november 2019 om 03:00

Nieuws André Zwartbol

André Zwartbol: Staan er twee ISIS-vrouwen op Schiphol

Er staan twee ISIS-vrouwen op Schiphol. Zegt de een tegen de ander: ‘Zoals de bom thuis tikt, tikt hij nergens.’

Sorry, misschien bent u niet helemaal in de stemming voor dit soort humor.

Minister Ferd Grapperhaus kon woensdag ook niet helemaal de juiste woorden vinden, toen Turkije de twee Nederlandse vrouwen op het vliegtuig naar Nederland had gezet. Hij noemde dat ‘zeer teleurstellend’, maar zei ook: ‘En dan druk ik mij hoffelijk uit, omdat dat een minister betaamt’. Automatisch denk je dan na over wat hij eigenlijk had willen zeggen: over hoe hij ontplofte op het ministerie of thuis zwaar gefrustreerd een deur dichtknalde. Ik vind het wel mooi dat we dat allemaal niet weten. Heeft ook iets te maken met ‘zet, Heer, een wacht voor mijne lippen’ – als ik een psalmregel uit de berijming van 1773 mag aanhalen.

Ik zag een cartoon met een van de twee vrouwen, die zei: ‘Mama gaat ook naar het paradijs, en ze krijgt daar 70 advocaten.’

Hier maken mensen zich zorgen over. Dat deze vrouwen zich nu kunnen laven aan het comfort van onze rechtsstaat. Al is er waarschijnlijk niet eens een al te slimme advocaat nodig om gaten te schieten in de bewijsvoering voor wat de vrouwen daar in het Midden-Oosten hebben gedaan. Bewijzen lijken me erg ingewikkeld. Een van de vrouwen, Xaviera S., zat al een gevangenisstraf uit in Turkije, omdat ze zich in 2014 had aangesloten bij ISIS. In juli van dit jaar kwam ze vrij. Haar advocaat vertelde aan Nieuwsuur dat het enige dat feitelijk vaststond en dus in haar strafdossier stond, is dat ze ‘op enig moment in Syrië is geweest’. Daarvoor is ze dus al veroordeeld en als er geen nieuwe feiten worden gevonden, kan ze hiervoor in Nederland niet opnieuw worden veroordeeld.

De moeder van Xaviera zei na de vrijlating van haar dochter: ‘Ze kent de wereld van hier niet meer. Ze is geradicaliseerd. We hebben hulp nodig in Nederland als ze terug is.’

Dat geloof ik graag. Maar de Nederlandse samenleving heeft net zo goed hulp nodig. Al het geaarzel of wij deze vrouwen wel of niet wilden toelaten, is totaal overbodig geworden. Turkije heeft ons voor het blok gezet. En dus tikt er hier een bom.