15 november 2019 om 03:00

Nieuws Rienvanden Berg

Geregeld: Ik heb voor God gestaan, maar Hij riep mij terug

Een rilling over mijn rug is deze regel. Ik kende Wiel Kusters wel, dichter en hoogleraar Nederlands, maar was verrast toen hij de nieuwe tekst geleverd had voor de Passiespelen in Tegelen. Kusters was, zover ik wist, van huis uit katholiek. Maar toen ik deze regel las wist ik: dit is een geloofsbelijdenis.

Ik heb voor God gestaan, maar Hij riep mij terug

De ‘ik’ in dit passiespel is namelijk Lazarus. Dus betekent deze zin niet meer of minder dan: Jezus is God. Lazarus heeft namelijk voor God gestaan, voor de rechterstoel, en werd door God teruggeroepen. Hij wachtte tot God vóór hem zou verschijnen, en toen klonk zijn stem achter hem, met goddelijk gezag: Lazarus, kom uit!

Eerlijk is eerlijk: de toneeltekst van Wiel Kusters heeft het niet goed gedaan. Het aantal bezoekers daalde sterk, de jaren dat de tekst van Kusters werd gebruikt.

Maar voor wie zich écht in het paasverhaal wil verdiepen, is ­Kusters tekst (verschenen onder de titel Levend bewijs) nog steeds een inspiratie. Kusters stelt Lazarus centraal. Stel je Lazarus voor op de paasmorgen. Als er op dat moment al iemand is die begrijpt wat er gebeurt, dan hij. Want hij kan vergelijken. ‘En wat ik voel, en wat ik weet, / is dat ik nu pas echt ben ­opgestaan. // Want wat mij over­komen is / heeft nu pas zin.’

Columns

meer ‘Columns’