14 november 2019 om 03:00

Nieuws André Zwartbol

Kliederen in een kerk met filmfragmenten voor zestienplussers

De Kliederkerk is in vijf jaar tijd het meest succesvolle missionaire project van de PKN geworden. De vrijgemaakt-gereformeerde kerk van Hardinxveld-Giessendam heeft al jarenlang een zeer succesvolle variant. Noem het een kliederdienst voor zestienplussers. Wordt zo’n zes tot acht keer per jaar gehouden. Ik kom er nu een paar jaar. Een kerkdienst is het niet en zo wordt het ook niet genoemd. Je hoeft er zelf niet te zingen en er zijn geen sacramenten. Wat je wel doet: kijken naar film- en nieuwsfragmenten en luisteren naar, vaak seculiere, muziek.

Maar wat is seculier?

Hoeveel duidelijker kun je zijn dan Marco Borsato, rapper Snelle en John Ewbank in de song ‘Lippenstift’:

Wat wil je zijn

Iemands geliefde of z’n grootste geheim?

En maak je je vrij? (Maak jij je vrij van hem of?)

Of kies je voor iemand die er nooit echt voor jou zal zijn?

En stel jezelf de vraag

Ben jij niet veel meer waard

Dan de lippenstift op z’n kraag?

Hoe expliciet wil je het gebod tegen overspel hebben? Of positief geformuleerd, want dat doet dit lied vooral, hoe wil je nog meer aangemoedigd worden om trouw te zijn?

De events, want zo heten deze diensten, zijn zo populair dat er op één zondag twee achter elkaar gehouden worden. Een half uur voordat het begint, staan er drommen voor de deur. Een kwartier later zit de kerk vaak stampvol.

Pas in de laatste vijf minuten van de bijeenkomst, die een uur duurt, hoor je een paar woorden waarin de naam van Jezus valt. Van iemand die alle fragmenten dat uur aan elkaar heeft gepraat en dan moeiteloos en ongekunsteld een brug slaat tussen het dagelijks leven en de Bijbel. Tot slot is er dan een kort gebed en een zegen.

Omdat die woorden over Jezus bij de bezoekers naar meer smaakten, zijn ze in deze gemeente begonnen om daarnaast extra bijeenkomsten te houden met de veelbetekenende naam D.Sire. En ook toen zat de kerk stampvol. Zo kan het gaan dus. Dat geklieder met videofragmenten je doen verlangen naar meer. Als dát de Geest niet is.

Columns

meer ‘Columns’