14 januari 2015 om 11:10
Column
Monica
Luister naar

Facebook

Mijn baas met wie ik trouwens een uitstekende werkrelatie heb stuurde me een vriendschapsverzoek via Facebook. Omdat ik het belangrijk vind om mijn privéleven en mijn werk gescheiden te houden, overweeg ik dit verzoek te weigeren. Mag dat eigenlijk?

Lieve Facebookgebruiker,

U bent de enige die bepaalt wie u wel en niet als vriend accepteert op Facebook, onafhankelijk van welke gezagsrelatie dan ook. UwFacebookprofiel is een privé-aangelegenheid en u bent niet verplicht uw werkgever of leidinggevende toe te laten tot uw privéleven. U kunt het vriendschapsverzoek dan ook met een gerust hart negeren. Mocht uw baas u vragen waarom u het verzoek niet accepteert, dan heeft u hierboven zelf al een prima argument geformuleerd. Wilt u toch een connectie met uw baas via social media, nodig hem of haar dan uit in uw professionele relatienetwerk via LinkedIn.

Ik ben echter benieuwd naar de onderliggende reden waarom u uw baas geen toegang wilt geven tot uw Facebook-account. Heeft u hier bijvoorbeeld uitspraken gedaan over uw werk of fotos geplaatst die nadelige gevolgen kunnen hebben voor uw carrière? Heeft u berichten geplaatst in werktijd? Heeft u andere zaken gepubliceerd die niet goed zijn voor uw imago? Dan is het sowieso verstandig eens goed na te denken over welk beeld u wilt uitstralen naar uw echte- en Facebookvrienden. Ook anderen zouden conclusies over u en uw leven kunnen trekken waarmee u niet blij bent.

Overigens blijkt er duidelijk sprake te zijn van een generatiekloof op sociale netwerken. Jongere werknemers (18-35 jaar) zien Facebook voornamelijk als een middel om te netwerken en hebben er in het algemeen geen problemen mee om de baas toe te voegen als vriend. De iets oudere generatie, die niet is opgegroeid met social media, houdt liever meer afstand.

Ik wens u veel succes bij uw overweging!

Kan ik ergens mee helpen op het gebied van etiquette, levensstijl en omgangsvormen? Stuur uw vraag naar: lievemonica@nd.nl

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
.

Ik had nooit eerder een man horen zeggen dat hij feminist is

'Ik was zélf in het stereotype getrapt van de brutale meid die haar neus ophaalt voor alles wat mannen in machtsposities zeggen', schrijft Lysanne van de Kamp. En dat terwijl ze zich altijd zo ergerde aan dat stereotype.

Feniks de la Fosse

'Zijn ex regeert ons huishouden, ik kan er niet meer tegen.' Hoe kan dit worden opgelost?

‘Ik heb het nodig dat je me geruststelt’, zegt een vrouw tegen haar partner in de praktijk van relatiecoach Feniks de la Fosse tegen. ‘Ik ben gewoon onzeker en heb het nodig om te horen dat ik nummer één ben.’

Wim Dekker is lector informele netwerken en laatmoderniteit aan de Christelijke Hogeschool Ede.

Het gepest van Wilders mag niet gewoon zijn. Timmermans heeft hulp van andere Kamerleden nodig

Wim Dekker hoopt dat het fatsoenlijke deel van de Kamer niet in debat gaat over wat fatsoen is, maar soeverein afstand neemt van onfatsoen. En hij vraagt om gebed voor Frans Timmermans.

Zo sensationeel is dat boek van David de Vos niet, al suggereert hij het graag

Evangelisch prediker David de Vos prijst zijn verhaal aan als ‘het meest gedurfde en ongefilterde boek over de christelijke wereld dat je gaat lezen’. Verkooppraat, volgens Reina Wiskerke.

Kelly Keasberry is theoloog en pastoraal medewerker bij ziekenhuis AZ Monica in Deurne en Antwerpen.

Ambtenaren, managers, artsen of docenten: grijp eens wat vaker naar de gieter

Voor mij als ziekenhuispastor was het uitsterfbeleid niet om aan te zien, schrijft Kelly Keasberry. Na werktijd besloot ik tot een reddingsoperatie. Gewapend met een gietertje, een schaar en een emmer van de schoonmaker.

Anita Zeldenrust is ouder van een gezinshuis voor kinderen die (soms tijdelijk) niet thuis kunnen wonen.

Stilte kan confronterend zijn. Als de geluiden van buiten verstommen, gaat je binnenwereld aan de gang

Stilte kan confronterend zijn. Als de geluiden van buiten zijn verstomd, gaat je binnenwereld aan de gang. Het is mij lang gelukt dat uit de weg te gaan, schrijft Anita Zeldenrust. Drukte is een statussymbool.

nd

In Amsterdam zit een witte duif klem. Hoe kan ik de vogel nog redden? Klimmend, via de regenpijp?

Wat doe je als je ziet dat er een vogel verstrikt is geraakt in een net? Op één-hoog? Tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren. Maar er is toch hoop.

George Harinck is rector magnificus aan de Theologische Universiteit Utrecht.

Laat kinderen weer sleutelteksten uit de Bijbel, de geschiedenis en de literatuur uit het hoofd leren

Het is ronduit zonde dat we tegenwoordig bijna niets meer uit ons hoofd leren. Want wat je niet bezit, kun je jezelf niet herinneren. Zorg daarom voor een goed gevulde binnenkamer, stelt George Harinck.

Hans Werkman

Bezwijkt in christelijke gedichten de poëzie 'onder de last van de boodschap'?

Lieddichter Ad de Besten was een meelevend christen, maar christelijke poëzie, moest dat zonodig? Hij las het werk van enkele christelijke dichters en constateerde dat dit wantrouwen geen nieuw voedsel heeft gevonden.