Nieuws

De eigen rol van christelijke ggz

In mijn vorige column (ND 24 november) heb ik naar aanleiding van het jubileumcongres van de Christelijke Vereniging voor Psychiaters, Psychologen en Psychotherapeuten verdedigd dat het eigene van christelijke hulpverlening mensen helpen is, en niet pastoraat; dat is met God verbinden.

In een reactie (ND 29 november) maakte Philip Troost daartegen bezwaar. Hij signaleert hier fragmentarisering: de neiging dingen uit elkaar te halen die bijeen horen. Christelijke ggz zou juist moeten betekenen dat beide worden geïntegreerd. Er moet iets worden omgevormd of toegevoegd aan de algemene psychiatrie en psychotherapie. Christelijke hulpverlening is niet alleen mensen helpen..

Dat is een opmerkelijke stelling. Ze klinkt als: een christelijke krant is niet alleen krant, of: een christelijke school is niet alleen school. De eerste is bijvoorbeeld ook stichtelijke lectuur en kerkblad, en de tweede ook instelling voor christelijk jeugdwerk. Willen we die kant op? Vraagt God van ons dat we in onze benadering van mensen alle aspecten van het mens-zijn meenemen? Of is he..


Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis

Vijf artikelen per maand gratis

Het belangrijkste nieuws in je inbox

Duizenden mensen gingen je voor

Heeft u al een account? inloggen


Bij het aanmelden ga je akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden .

Columns

meer ‘Columns’