3 juli 2014 om 09:30

Nieuws Roeland van Mourikredacteur

Slapen

Als je niet kunt slapen, kun je een aantal dingen doen. Geen schaapjes tellen, maar met de Herder praten, is een van de mogelijkheden.

Dat helpt niet altijd. Soms staat het alleen maar in de weg. En de wetenschap dat God het zijn beminden in de slaap geeft, helpt ook niet altijd. Ik heb ook weleens gehoord dat er oorspronkelijk staat: God geeft zijn beminden slaap. Dat helpt dan weer wel.

Sinds kort heb ik een andere methode. Het werkt zo: neem een denkbeeldig persoon in gedachten, iemand die je die dag bijvoorbeeld hebt gezien en die je boeide. Bedenk wat deze persoon is gaan doen nadat jij hem was tegengekomen. Bedenk zo veel mogelijk. Bijvoorbeeld wat er gebeurde toen hij thuiskwam. Wie hij onderweg tegenkwam. Wat hij later op de avond is gaan doen. Of hij veel of weinig vrienden heeft. Waarover hij het leuk vindt om te praten.

Binnen twee à drie minuten slaap je. Echt waar. Wat je allemaal bedacht hebt, is iets wat zich tussen droom en werkelijkheid heeft afgespeeld. De werkelijkheid is weerbarstig en een droom is te mooi om waar te zijn. Het is maar goed dat er gedachten zijn.

Columns

meer ‘Columns’