17 april 2014 om 09:20

Nieuws André Zwartbol

Wat zegt u? Viaa?

Als je een hele uitleg moet gaan geven bij de nieuwe naam van je school dan wordt het moeizaam. En je had er nog wel zo diep over nagedacht, zelfs voorzien van Bijbelse bronnen.

Viaa als nieuwe naam van de Gereformeerde Hogeschool in Zwolle is er ook zo eentje. Als je daar werkt of op school zit, zul je altijd moeten zeggen: nee, het is met dubbel a. Spreek uit: vie-ja-a.

En nee hoor, we zijn ook geen waterbedrijf. Nou ja, toch wel een beetje. Hebt u even? Dan leg ik het uit. Er zitten hele diepe gedachten achter, weet u. We hebben er twee jaar over nagedacht. Ja, sorry, langstuderen komt niet alleen bij leerlingen voor. Luister goed.

Viaa komt van vie en dat betekent leven. Dan moet je de e ervanaf halen en aqua eraan toevoegen ja, het is net scheikunde. Daarna moet je de qu eraf halen. En: tatarata, dan heb je Viaa.

Maar we zijn er nog niet. Dat aqua is geen gewoon water kom nou, onze gereformeerde wortels gaan heel wat dieper dan u denkt maar levend water. U weet wel, Johannes 7. Logisch toch? Nee? Geen nood. Er zit nog veel meer in. Vroeger stroomde in Zwolle de Aa. En weet u wat zo leuk is; die stroomde vlak langs de plek waar nu het gebouw van de Gereformeerde Hogeschool staat. Mooi he? Vandaar dus die aa van Viaa.

O ja, en via, maar dan zonder die extra a, betekent weg, wat weer een verwijzing is naar de Weg. Ook uit Johannes. Diep hè?

Bent u er nog?

Dit soort diepzinnigheid kunnen we anno 2014 niet meer aan. Dan denkt zelfs een vrijgemaakte dominee Joost Smit gisteren op Twitter bij Viaa aan een ezel. Ook heel Bijbels natuurlijk.

Een beetje jammer bij zo veel diepgang is dat de bedenkers van de nieuwe naam zeggen dat ook de woorden gereformeerde hogeschool gebruikt blijven worden. Want er is natúúrlijk geen aversie tegen het woord gereformeerd. Geen misverstand daarover.

Oh, nu snap ik het. Vandaar die nieuwe naam.

Columns

meer ‘Columns’