14 januari 2014 om 10:07
Luister naar

Hangplek

Jongeren schijnen behoefte te hebben aan aandacht van volwassenen. Ik wacht op tips over hoe je dat goed doet.

Ik herinner me nog hoe ik me voelde als mijn vrienden bij mij thuis belaagd werden met vragen als: Waar woon je? Wat doet je vader voor de kost? Naar welke kerk ga je? Het was vast goedbedoeld, maar ik kon wel door de grond zakken.

Dat soort gevoel bekruipt me ook als kennissen of familie nu aan mijn eigen tieners vragen hoe het op school gaat en of ze al een vriendje hebben. Daar willen ze het niet over hebben. In elk geval niet op commando.

jammer

Goed, ik heb een idee van hoe het niet moet. Ik zit nog maar net in de fase dat er kinderen over de vloer komen van wie ik de ouders niet ken. De meest voor de hand liggende vraag Willen jullie wat drinken?, hoef ik niet te stellen. De chips en cola zijn onderweg al op eigen kosten ingeslagen. Als ze weer opduiken van achter de computer, zeg ik dat het jammer is dat ze alweer gaan. Huiswerk, mompelen ze en snellen de achterdeur uit.

Misschien moet ik een tijdje mn mond houden en komt het dan vanzelf. Ik laat in elk geval de deuren open. Heel lang geleden hoorde ik iemand zeggen: Zorg dat de hangplek van je kind thuis is.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bij autofabriek VDL Nedcar in Born vrezen 1800 mensen voor hun baan

Spanning in Limburg: er dreigt een massa-ontslag, nota bene bij de enige personenautofabriek van Nederland. Hoeveel Mini’s zullen er nog van de band rollen in Born?

Afbeelding

Boomers, denk na over over uw oude dag, en hoe u de zorg dan geregeld wilt hebben

Vijftigplussers denken nauwelijks na over later, als ze zorg nodig hebben. Onverstandig, legt Julia ter Beek uit. In een milliseconde kan het gebeurd zijn, en zit je voor de rest van je leven in een rolstoel.

Afbeelding

Gods schepping duwt terug en blijkt veerkrachtiger dan onze verlossingsaspiraties suggereren

Huizen niet isoleren vanwege de vleermuis? We overspoelen de samenleving met een verstikkende tsunami aan regels en wetgeving, stelt Ad de Bruijne.

Afbeelding

Herstel van de democratie begint bij een goede opvoeding en goed onderwijs

Onze democratie is in gevaar, het verval openbaart zich 'in een grote gevoeligheid van politici voor de rauwe en luide stem van de massa', waarschuwt columnist Bart Jan Spruyt. Dat verval heeft een naam: de ochlocratie.

Afbeelding

De angst voor de vernieuwde Transgenderwet neem je niet weg met drogredenen

Angst voor de Transgenderwet is ongegrond, stelt de wetenschappelijke website Sociale Vraagstukken. Mooi! Maar dan moet de wetenschappelijke analyse wel hout snijden, schrijft Reina Wiskerke.

Afbeelding

Opwekking staat voor een vrolijke en vurige vroomheid. Maar bij de Geest hoort ook stilte

‘Het grootste meerdaagse christelijke festival dat ons land kent’, gaat terug op de vroege kerk: het allereerste Pinksterfeest. Maar een meer ingekeerde geloofsbeleving ontbreekt en die hoort er toch echt bij.

Afbeelding

Ik maak me druk om de schillen op mijn composthoop. Hoe elitair is dat?

Rinke Verkerk heeft een grote tuin, waarin ze zo ecologisch en duurzaam mogelijk bezig is. En toch wringt het. Want het bezitten van een lapje grond is alleen weggelegd voor de welgestelden.

Afbeelding

'Ik ben allergisch voor mensen met een donkere huidskleur', zei de vierjarige. Wat doe je dan?

‘Sahar, ik moest laatst echt aan je denken. Ik heb je advies dringend nodig.’ Mijn buurvrouw is duidelijk overstuur. ‘Ik ben allergisch voor mensen met een donkere huidskleur’, had een kind uit haar klas gezegd.

Afbeelding

Schoonmaken, boodschappen halen: Vermeer laat zien dat dit is doortrokken van genadige schoonheid

Het alledaagse leven kunnen we maar al te vaak ervaren als sleur, een vreugdeloos moeten. Vermeer laat ineens zien dat zich hierin ook schoonheid meldt, als je maar goed kijkt, schrijft politiek filosoof Govert Buijs.