11 januari 2014 om 09:47

Nieuws column Hilbrand Rozema

Open ogen

Spoorloos is de naam van een programma dat het tegendeel bewijst. Wat zijn er toch veel mensen juist niet spoorloos - zolang Derk Bolt en betrokkenen tijd van leven krijgen.

Jopie Oud hoorde op haar 101ste verjaardag wie haar vader was (zie maandag). Honderd jaar gewacht!

Eeuwelingen worden gewoner, lijkt het. Is de tijd van Bomans fameuze sprint, de trap op naar de honderdjarige, Het was nu een kwestie van seconden, voorbij?

Zondag in de kerk: overlijdensbericht van een broeder van 97. Dus zongen we op de eerste zondag van 2014 psalm 90. Mooi. Op dit moment ziet een generatie het levenslicht van wie er meer dan ooit hun honderdste kunnen halen.

Laat het ons niet lui maken, want het moment om pen, recorder en video te pakken en naar je grootouders te gaan is nú.

Ik heb mijn oma ook geïnterviewd. Misschien krijgen ouden van dagen er straks een decennium bij, voor ze uit de tijd komen - maar de zandloper loopt nu ook. Mijn generatie is de enige die nog tachtigers en negentigers kan spreken met volwassen oorlogsherinneringen dat alleen al. Kerken zouden projecten kunnen beginnen met levensverhalen, zodat de generaties elkaar minder mislopen.

Nog niet in de stemming? Kijk dan op YouTube naar Jeanne Calment (1875-1997), die officiëel het langst heeft geleefd.

Als meisje van twaalf zag ze Vincent van Gogh, in Arles.

De indruk was ongunstig. Narrige man... ziekelijk. Onbeleefd. Ik vergeef hem, zei Jeanne. Ze noemden m loco, gek.

Heeft de regering van Nepal gelijk en is Jeanne Calments record gebroken door Sri Bir Narayan Choudhury, gestorven in 1998 en 141 jaar oud volgens de kaart van de sterrenhemel, getekend bij zn geboorte? Het Guinness Book of Records eiste een geboortecertificaat. Maar die hadden ze in 1856 nog niet, in Nepal. Wonderlijk. Maar dichter op de huid zijn de jaartallen van wie jouzelf voorgingen. Toen Sri de ogen opende, was mijn overgrootvader (1851-1936) vijf.