12 oktober 2013 om 09:39

Nieuws Neel Frens

Neel Frens: Verstild

Mijn bouwmarkt geeft tegenwoordig een als woonblad vermomd reclameblaadje uit.

Met binnenkijkers en tips om je hal te verbeteren of je keuken op te fleuren. Het woonjargon rolt de reclameschrijvers moeiteloos uit de pen. De keuken wordt bijvoorbeeld beschreven als centrale ontmoetingsplek en een woonkamer behoort authentieke elementen, die elk hun eigen verhaal vertellen te bevatten. Toppunt is wel het verstilde hoekje dat iedereen hoort te hebben. Op de foto zie ik een glazen vaas met een tak er in, zeven kleine vaasjes ernaast, een kandelaar en een zilverkleurig dienblad. Deze woonaccessoires staan op een kastje dat je bij de betreffende bouwmarkt kunt kopen. Zon plek in huis wordt de moeite waard omdat het rust creëert, aldus het begeleidende tekstje.

Mijn inrichting is nogal eclectisch, woonjargon voor bij elkaar geraapt zootje, maar ik heb verstilde hoekjes genoeg. Op de kamer van het Frensje tref ik een schitterend tableau aan van sokken en shirts die hij vorige week of zelfs nog eerder heeft gedragen. Hoe heeft hij het bij elkaar gecreëerd? Stylisten zouden dit niet overtreffen. Door naar de slaapkamer van meisje Frens. Voor haar ladekastje ligt een kapotte la al maanden omgekeerd op de grond. Daar bovenop een feesthoed. Wat een verstild genot. Dit moet iets zeggen over haar karakter, het wezen van haar zijn.

Ik ren weer naar beneden om nog meer verstilde hoekjes te ontdekken. Oktober is woonmaand en geeft me altijd het onrustige gevoel dat er iets mist hier, dat het beter kan, dat er gesleuteld moet worden. Dat is natuurlijk de clou van zon woonmaand: wees ontevreden, koop meer, verander, het is niet goed wat je hebt, spendeer! Dat onbehagen kan ik nu van me afschudden door de rust van de verstilde plekjes. Mijn bijkeuken! Ik zak neer op de tegels, die wel een sopje kunnen gebruiken en ervaar rust. Ik ben sprakeloos van zo veel verstilde rommel bij elkaar.