3 oktober 2013 om 09:53

Nieuws André Zwartbol

Let op baasjes

Je ziet steeds meer hondjes die in kinderwagentjes worden rondgereden.

Een belachelijk gezicht, maar heel verstandig. Ze zijn zó klein dat de ruimte tussen de stoeptegels al gauw een ravijn is en de schoen van een voorbijganger een nietsontziende vermorzelaar. Dus geef ze gerust een taxi, die chihuahua, en andere insectachtige blaffers. Zeker morgen, op dierendag. Toch suf als-ie net op deze feestdag onder de MRI-scan moet. Of plat is.

De Week van de eenzaamheid en dierendag vallen deze week samen. Hebben ook veel met elkaar te maken. Mensen die hondjes rondrijden, praten er ook vaak mee. En met hondjes praten doe je niet voor je lol. Dan is er echt iets aan de hand. Dan heb je echt niemand meer. Veel hondenpraters zijn de schaamte voorbij. Een teken dat ze heel lang geen mensen gezien hebben. Zon hond kan zomaar een teken van verwaarlozing zijn. Pas dus als 75-plusser op als je kinderen je aanraden om ook een hondje te nemen. Voor je het weet, komen ze nóg minder bij je langs.

verademing

Een gesprek met een hond is aanlokkelijk. Je wordt zelden afgeblaft. En wat een verademing is het als er bij thuiskomst iemand kwispelend op je afkomt. Bij mensen moet je dat altijd maar afwachten.

Kunt u daar op dierendag niet eens wat extra aandacht aan geven. Aan dat baasje bij u uit de straat. Gewoon even vragen wanneer het laatste menselijke contact is geweest. Of man en vrouw nog een beetje naar elkaar kwispelen.

Om het gesprek te beginnen, neem je een kluif mee. Ik voorspel diepgaande gesprekken.

Columns

meer ‘Columns’