8 juni 2013 om 08:11

Nieuws Arjen ten Brinkeevangelist, voorganger namens PKN, IZB in BOEI 90, een missionaire gemte in de Haagse V..

Sporen van het koninkrijk 08-06-2013: Arjan ten Brinke

Ik keek in gedachten in wat voor hokje de mensen allemaal zaten.

t Is gisteravond laat geworden. Maar geen probleem. Wat een mooie avond: de tweede lidmaatschaps-informatie-avond van BOEI 90. We zitten in een fase van het toegroeien naar zelfstandigheid en daar hoort onder andere bij dat mensen lid kunnen worden van BOEI 90. Het zaaltje gisteren zat voor de tweede keer goed vol.

De aankomende leden zijn mensen met allerlei verschillende achtergronden. Heb gisteravond in gedachten even gekeken in wat voor hokje de mensen allemaal zitten: niet-kerkelijk, beetje kerkelijk, katholiek, PKN, CGK, GKV, Baptist, NGK, evangelisch, GerGem enzovoort. Mooie mensen. Ze zijn enthousiast over hun nieuwe kerk, maar vooral enthousiast over de missie van BOEI 90: wijkbewoners bereiken met het evangelie.

avondmaal

En gisteravond zaten we bij elkaar om na te denken over de toekomst. Wat gaat er allemaal gebeuren als we met lidmaatschap gaan werken?, vroeg iemand. En een ander: We worden dan toch opeens niet een instituut hè? Kunnen we niet gewoon dopen en avondmaal vieren zonder lidmaatschap?

En weer een ander: Dat laagdrempelige, dat BOEI 90 niet alleen voor diehard-christenen is, dat moet wel blijven hoor! Sommigen waagden zich aan de spannende vragen rondom de doop. Er wordt al zon tweeduizend jaar over gesteggeld, maar toch moesten de issues wel even besproken worden... Anderen vonden dat we een geloofsbelijdenis moesten opstellen. Er kwamen veel verschillende visies op de christelijke gemeente voorbij.

avondmaal

De vragen werden niet geschuwd. Prachtig. We weten wat we aan elkaar hebben. Iets waar we het allemaal over eens waren en wat we als een blijvende uitdaging zien, was dit: laten we basic blijven, zodat de mensen die net onderweg zijn, mensen die op zoek zijnnaar God en die nog heel weinig weten van kerkelijke dingetjes en regels, zich van harte welkom voelen in onze gemeenschap.

Ja, zei ik, dat zou mooi zijn, als die mensen onderdeel van ons zijn en blijven. En ze zijn er. Vlak voordat ik de avond, waarop we onder andere alle bekende christelijke issues besproken hadden, wilde afsluiten, wilde iemand uit de groep nog heel even iets zeggen en iets vragen: Ik vind het erg fijn hier, maar wat betekent eigenlijk PKN en wat betekent avondmaal?

Columns

meer ‘Columns’