Nieuws

Stille week

Het cliché zegt dat een mens weinig nodig heeft om gelukkig te zijn, maar als je het mij nu vraagt heeft een mens maar één ding nodig om gelukkig te zijn. De zon. Als de zon schijnt, ziet alles er anders uit: de grijze wereld, de haveloze bomen, de kouwelijke mensen alles wordt wakker gekust, wrijft zijn ogen uit, komt in beweging en staat op.

Zodra de zon schijnt, maakt zwartgalligheid plaats voor lichtvoetigheid. De zon is een prins die zijn prinses elk jaar weer wakker kust. Dit jaar ziet ze bleker dan anders, lijkbleek zelfs, haar voeten zijn half bevroren, haar ogen ontstoken en haar neus is rood en gezwollen van de kou. Niet bepaald romantisch dus. Maar de zon is een heer die gewoon zijn plicht doet en niet de benen neemt bi..

De verering die ik voor hem heb, is groot en grenst aan de blinde aanbidding die ik als veertienjarige koesterde voor alles wat mannelijk was - en minstens drie klassen hoger zat dan ik. Het moge duidelijk zijn: ik ben zonaanbidster. Mocht ik ooit behoefte hebben aan een heidense hobby dan ligt de verering van een zonnegod of godin als Sunna (Germaans), Sól (Noors), Lugh (Iers-Keltisch) of H..


Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis

Maak direct een account aan bij de kwaliteitskrant van christelijk Nederland.

Vijf artikelen per maand gratis

Het belangrijkste nieuws in je inbox

Duizenden mensen gingen je voor

Heeft u al een account? inloggen


Bij het aanmelden ga je akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden .