Marienburger Allee 43, Berlijn
Gert-Jan Segers is fractieleider van de ChristenUnie in de Tweede Kamer. Dit is een veertiendaagse politieke column, bij toerbeurt verzorgd
Nieuws

Marienburger Allee 43, Berlijn

Als ik mijn hand nu in mijn broekzak stop, dan voel ik twee kleine brokjes van de Berlijnse Muur. Ze vielen bijna vanzelf in mn hand toen ik afgelopen weekend voor de voormalige scheidslijn tussen Oost- en West-Berlijn stond.

In mijn rugzak zit een grotere brok, eerlijk aangeschaft voor 8,75 euro. De prijs die Berlijn heeft betaald voor haar vrijheid is heel wat hoger geweest. Bijna zestig jaar lang heeft deze stad geleden onder collectieve waanzin, voordat ze haar vrijheid weer een beetje terug had. Maar zelfs nu hangen de lange schaduwen van het verleden nog over deze stad.

Het zijn de kleine verhalen van gewone mensen die in de vele Berlijnse musea het grote verhaal vertellen. Een amateurfilmpje van een Joodse familie die in 1934 voor het laatst vakantie vierde in hun buitenhuis. Een met potlood geschreven brief van een man die in een trein vol huilende en schreeuwende mensen naar Auschwitz zat. En niemand weet wat ons daar te wachten staat.


Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis

Vijf artikelen per maand gratis

Het belangrijkste nieuws in je inbox

Duizenden mensen gingen je voor

Heeft u al een account? inloggen


Bij het aanmelden ga je akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden .

Columns

meer ‘Columns’