16 maart 2013 om 11:09

Nieuws René Fransen

Ademnood

Het was even groot nieuws. Nu.nl, de Telegraaf en zelfs de Volkskrant brachten het bericht eerder deze week: veel meer mensen dan gedacht hebben last van slaapapneu, een vervelende slaapstoornis.

Maar liefst 6,4 procent van alle mensen leidt aan deze aandoening, waarbij de ademhaling tijdens het slapen af en toe stokt. Dat merk je zelf niet, maar je wordt er wel moe van, op termijn soms zelfs depressief. Gelukkig is er dit onderzoek.

Met die kennis kan onze bedpartner ons in de gaten houden wat mij overigens slecht lijkt voor de nachtrust van de partner. En als we inderdaad een paar keer per uur stoppen met ademhalen, kunnen we naar de dokter. Niet onbelangrijk, want apneu heeft gevolgen voor de gezondheid, het verhoogt onder meer de kans op een hartinfarct. Gelukkig is het goed te behandelen, blijkt uit de nieuwsberichten.

diagnose

Het onderzoek is gedaan door een indrukwekkende combinatie van de Universiteit Twente, de ApneuVereniging, Medisch Spectrum Twente en Philips. Philips? Sinds wanneer doen die medisch onderzoek? Wel, sinds ze in 2007 het bedrijf Respironics overnamen voor 3,6 miljard euro, een bedrijf dat apparaten maakt voor de behandeling van apneu. Dát Philips stelde geheel belangeloos eigen personeel beschikbaar voor het onderzoek.

Is die 6,4 procent nieuw? Nee, vergelijkbare getallen staan al lang op Wikipedia. Het nieuws is feitelijk een verkapt persbericht waarin Philips zegt dat een ziekte die met een Philips-apparaat te behandelen is vaak voorkomt en dat we allemaal naar de dokter moeten. Om bij een diagnose de rest van ons leven aan dat Philips-apparaat vast te zitten. Adembenemend.

Columns

meer ‘Columns’