Liturgie is menselijker geworden
George Harinck is hoogleraar geschiedenis aan de Vrije Universiteit en de Theologische Universiteit Kampen.
Nieuws

Liturgie is menselijker geworden

Laatst moest ik voor mijn onderzoek iets nakijken in een prekenbundel uit de jaren zestig. Toen viel mijn oog op de liturgie die boven een van de preken was afgedrukt. Op vier momenten in de kerkdienst werd er wat gezongen, na het votum, na de wetslezing, voor de preek en dan nog bij de collecte na het lange gebed.

Ik keek verder bij liturgieën boven andere preken in de bundel: warempel, zon zes coupletten per kerkdienst, niet meer. En toch zaten we algauw negentig minuten in de kerk. Het lange gebed was inderdaad verschrikkelijk lang destijds, maar de duur moet toch vooral door de preek zijn bewerkstelligd. Bijna heel zon dienst bewogen we niet. sMiddags was er variatie: een staand aangehoorde geloofsbe..

Twee keer op een zondag beleefde ik deze goddelijke orde want dat leek het. Nu ik er door die prekenbundel aan terug moest denken, valt me inderdaad vooral het niet-menselijke op: er gebeurde werkelijk niets in die anderhalf uur, tenminste, vergeleken bij de bijenkorf waar ik tegenwoordig in zit op zondagochtend. Ik herinner me de stilte voor de dienst terwijl het orgel murmelde. Nu heerst ..


Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis

Vijf artikelen per maand gratis

Het belangrijkste nieuws in je inbox

Duizenden mensen gingen je voor

Heeft u al een account? inloggen


Bij het aanmelden ga je akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden .

Columns

meer ‘Columns’