Wees gezegend, Benedictus!
Govert Buijs is bijzonder hoogleraar politieke filosofie aan de faculteit wijsbegeerte van de Vrije Universiteit in Amsterdam.
Nieuws

Wees gezegend, Benedictus!

Donderdagavond heeft Benedictus XVI zijn ambt neergelegd. In veel terugblikken op zijn pontificaat is in Nederland weer, volgens inmiddels bekend recept, zuur gereageerd. Bij ons komt de definitie van paus nu eenmaal niet verder dan een gefrustreerde ouwe sul die tegen condooms en homos is.

Momenteel geef ik op de VU een cursus over gerechtigheid of rechtvaardigheid. Geheel onwetend van de recente ontwikkelingen in het Vaticaan, had ik ook de encycliek Caritas in Veritate (Liefde in waarheid) van Benedictus opgevoerd. In de wereldwijde discussie over het thema rechtvaardigheid is de katholieke stem belangrijk. Er is meer dan het kleine clubje Harvard-hoogleraren (Rawls, Nozick, et..

Bij herlezing raakte ik opnieuw onder de indruk. Dat was ook de ervaring van studenten (komend vanuit heel verschillende achtergronden). Wat een diepgang en wat een brede, waarlijk wereldwijde visie! Benedictus spreekt over de ontwikkeling van de mensheid, over globalisering, de financiële crisis, de verhouding van arm en rijk wereldwijd, over recht op voedsel en water, over markt en moraal...


Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis

Vijf artikelen per maand gratis

Het belangrijkste nieuws in je inbox

Duizenden mensen gingen je voor

Heeft u al een account? inloggen


Bij het aanmelden ga je akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden .

Columns

meer ‘Columns’