Nieuws

Aagje: Schaatsen

Ik ben wel benieuwd, schrijft Linda de Haan, wie er ooit op het idee is gekomen om met twee smalle ijzers onder schoenen op ijs te gaan bewegen. Ofwel: wanneer is het schaatsen precies uitgevonden en was dat in Nederland?

Dat laatste zouden wij natuurlijk graag willen, maar om eerlijk te zijn: dat is niet te bewijzen. Oom Age weet wel tamelijk zeker dat het niet in Italië of Griekenland is geweest. Schaatsen is overigens niet met ijzers begonnen, maar al duizenden jaren geleden met dierenbotten, waarschijnlijk het eerst in Finland of Zweden. Daar had men al de gewoonte om stukjes hout onder het schoeisel te bind..

Mogelijk is daaruit het idee ontstaan om dat ook op het ijs te doen en dan met botjes, omdat je daarmee beter glijdt. Die kon je ook slijpen om sneller te gaan. De benen schaatsen werden bijvoorbeeld gebruikt door vissers om over het ijs bij open water te komen. Later gingen mensen het ook voor zn plezier doen, op mooie winterdagen, en wie weet werden er ook al snel wedstrijden gehouden.


Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis

Maak direct een account aan bij de kwaliteitskrant van christelijk Nederland.

Vijf artikelen per maand gratis

Het belangrijkste nieuws in je inbox

Duizenden mensen gingen je voor

Heeft u al een account? inloggen


Bij het aanmelden ga je akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden .