Nieuws

Ds. Hoorn en de Elfstedentocht

Op 10 januari van dit jaar overleed ds. J. Hoorn. Deze krant wijdde een In memoriam aan hem. Verder bleef het tot nu toe stil. Daar heb ik me over verbaasd. Want de stormachtige ontwikkeling die de Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt) in de afgelopen vijfentwintig jaar hebben doorgemaakt, is zonder hem niet denkbaar.

Nu heeft hij volgens mij niet meer gedaan dan het vrijgemaakte volksgeloof tot leer verheffen: de ware kerk, waarbuiten volgens de gereformeerde belijdenis geen zaligheid is, dat zijn wij. Had hij het daarbij gelaten, dan zou hij hoogstwaarschijnlijk niet afgezet zijn. Hoorn vroeg zich echter af hoe de Nederlandse Geloofsbelijdenis kon spreken van een roeping om je bij de ware kerk te voegen, a..

Hij kon dat alleen oplossen door die roeping niet op te vatten als een oproep naar buiten, maar als een oproep naar binnen. Buiten de kerk valt er immers niets te geloven, omdat daar niets is, geen zaligheid, geen enkele zaligheid? Voor Hoorn betekende dat echter niet dat je zaligheid gegarandeerd was als je maar lid was van de ware kerk. Want de kerk maakt niet zalig, zoals de roomsen leren..


Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis

Maak direct een account aan bij de kwaliteitskrant van christelijk Nederland.

Vijf artikelen per maand gratis

Het belangrijkste nieuws in je inbox

Duizenden mensen gingen je voor

Heeft u al een account? inloggen


Bij het aanmelden ga je akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden .

Columns

meer ‘Columns’