28 december 2012 om 08:31

Nieuws Roel sikkema

Taaltekens: Wablieft

De Wablieft-prijs is onlangs toegekent aan... Vincent Kompany.

Wablieft? Wat is dat, en wie is Kompany? Kompany is geen Nederlander, maar een Belg. En Wablieft is ook geen Nederlands initiatief, maar de naam van een weekblad dat wordt uitgegeven door het Vlaams Ondersteuningscentrum voor het Volwassenenonderwijs (Vocvo). Kompany is een bekende voetballer. Hij is onder meer aanvoerder van Manchester ter City, voetballer van het jaar in Groot-Brittannië en is momenteel aanvoerder van de Rode Duivels, het Belgische nationale elftal.

Waarom dan die Wablieft-prijs? Omdat Kompany ook opvalt door zijn heldere taalgebruik. Gezien zijn afkomst is dat niet logisch. Zijn vader was een Congo-lees en zijn moeder een Franstalige Belgische. Hij voelt zich 100 procent Belg, en 100 procent Congolees. Maar toch spreekt Vincent uitstekend Neder-lands en doet dat in heldere bewoordingen.

woordenkennis

Wablieft begon in 1985 door drie medewerkers van het Vocvo. Ze hadden behoefte aan eenvoudige teksten in het Nederlands en gingen ze daarom zelf maken. Ze publiceerden die in een driewekelijks gekopieerd krantje. Na vijf jaar had het blad 5000 abonnees, in 1998 7000 en in 2003 voor het eerst 8000. Het abonneeaantal schommelt nu rond de 10.000. Sinds 1989 verschijnt het als echt weekblad op krantenpapier.

Wie de krant leest (voorbeelden van berichten zijn te zien op wablieft.be ), vallen de korte en bondige zinnen meteen op. Weinig kommas, weinig bijvoeglijke naamwoorden. Wablieft is zo een krant die voor mensen met weinig woordenkennis gemakkelijk te lezen is. Een mooi hulpmiddel voor taalonderwijs aan buitenlanders.

aandacht

Wablieft noemt zich nu hét centrum voor duidelijke taal in Vlaanderen. Dat doen ze niet alleen met de krant. Er is ook Wablieft-tekstadvies, een dienst die folders, brochures en brieven in duidelijke taal herschrijft voor organisaties en bedrijven. Ook geeft Wablieft trainingen Duidelijk schrijven.

Daarnaast geeft de organisatie boeken uit voor volwassenen in eenvoudig Nederlands. Wablieft organiseert in heel Vlaanderen leeskringen, waar deze boeken besproken worden, soms in aanwezigheid van de auteur. Wablieft probeert door al die activeiten haar motto klare taal, goed verhaal waar te maken en onder de aandacht van (nog) moeilijk lezende Vlamingen te brengen.

Columns

meer ‘Columns’