De ChristenUnie en Jeruzalem
Ad de Bruijne is hoogleraar ethiek en spiritualiteit aan de Theologische Universiteit in Kampen. Hij schrijft iedere maand een column.
Nieuws

De ChristenUnie en Jeruzalem

In het laatste verkiezingsprogramma van de ChristenUnie staat: De Nederlandse ambassade wordt gevestigd in Jeruzalem, de ongedeelde hoofdstad van de staat Israël. Tegen deze zin heb ik ernstig bezwaar. Ik vind dat zij niet behoort voor te komen in documenten van een christelijke politieke partij. De ChristenUnie zou haar moeten schrappen.

Een zinsnede van deze strekking zwerft al sinds de oprichting rond in documenten van de partij. Zij maakt deel uit van een compromis tussen de visies van de moederpartijen RPF en GPV. De RPF stond op religieuze gronden achter de staat Israël en vond vanuit Bijbelse argumenten dat Jeruzalem in haar geheel toekomt aan de Joden. Binnen het GPV leidden vooral politieke overwegingen tot steun voor d..

In de eerste jaren na de fusie van beide tot ChristenUnie was de nieuwe verbintenis te pril om die te belasten met een discussie over dit compromis. Later vroeg de regeringsverantwoordelijkheid die men droeg om stabiliteit in de partij. Ook in de aanloop naar verkiezingen leek een discussie over dit onderwerp niet wijs. Maar inmiddels is de partij volwassen geworden en in balans, men heeft p..


Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis

Maak direct een account aan bij de kwaliteitskrant van christelijk Nederland.

Vijf artikelen per maand gratis

Het belangrijkste nieuws in je inbox

Duizenden mensen gingen je voor

Heeft u al een account? inloggen


Bij het aanmelden ga je akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden .