Nieuws

Daniël of Danilu?

Ezechiel 14 vers 14 intrigeert. Wie zijn die Noach, Daniël en Job die, als God hun land met zijn oordeel zou treffen, slechts zichzelf zouden redden? Job en Noach vormen geen probleem: indrukwekkende geloofsgestalten uit het grijze verleden. Maar Daniël? Is dat dan niet gewoon onze Daniël, de tijdgenoot van Ezechiël?

Veel uitleggers geloven dat niet, want Daniël was destijds, zo redeneert men, nog niet zon grootheid dat hij naast reuzen als Job en Noach kon staan. En verder: onze Daniël was een Israëliet. Job en Noach waren dat niet. En dan is er nog het feit dat Ezechiël zijn naam iets anders spelt dan we gewend zijn. Dus, zo stelt men: deze Daniël moet een bij de Israëlieten bekende, legendarische buitenl..

Deze visie wordt doorgaans ondersteund met de verwijzing naar een archeologische vondst in Ras Sjamra (= Ugarit). Op kleitabletten vond men daar de (incomplete) legende van Aqhat. De vader van deze Aqhat is een zekere Danilu. Van hem wordt sindsdien van commentaar op commentaar doorgegeven dat hij een buitengewoon rechtvaardig koning was, iemand die naast Noach en Job in de galerij der grote..


Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis

Maak direct een account aan bij de kwaliteitskrant van christelijk Nederland.

Vijf artikelen per maand gratis

Het belangrijkste nieuws in je inbox

Duizenden mensen gingen je voor

Heeft u al een account? inloggen


Bij het aanmelden ga je akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden .

Columns

meer ‘Columns’