Nieuws

Aagje: Griekse Y

Geen idee of Jan Breukelman en zn vrouw stiekem hópen op een meisje, na twee jongens. Ze zijn in verwachting en áls het een meisje is, kan het zomaar zijn dat beide oma's worden vernoemd en die hebben allebei een Y in hun naam. Maar wat is dat voor een vreemde, zeldzame letter en waar komt-ie vandaan?

Vooral oma Ytje is trots op haar naam, vertelt Jan, en ze geeft ook altijd aan hoe die geschreven moet worden: ellebogen en polsen tegen elkaar en de handen schuin omhoog. Ik zal maar niet vertellen hoe oom Age altijd de A nadoet. Hoe dan ook, wij hebben ons schrift van de oude Romeinen en die hadden een alfabet van 21 letters. De Y was daar niet bij. Het hield op bij de X en ze kenden ook de J..

Vanaf de vierde eeuw voor Christus raakten de Romeinen enorm onder invloed van de Griekse cultuur en namen ze veel Griekse woorden over. Daarvoor vonden ze twee nieuwe letters uit, die ze achter aan hun alfabet plakten: de Y en de Z. Die Y was nodig omdat ze de Griekse u-klank niet kenden. Hun eigen U (geschreven als V) spraken ze uit als oe. Daarom namen ze de Griekse hoofdletter voor die u..


Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis

Vijf artikelen per maand gratis

Het belangrijkste nieuws in je inbox

Duizenden mensen gingen je voor

Heeft u al een account? inloggen


Bij het aanmelden ga je akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden .

Columns

meer ‘Columns’