Nieuws

Lettergrepen 602: Wittewierum

Gewandeld van Ten Post naar Wittewierum. Een kippenendje. Na een kwartier al naderen we de wierde die haar kerkje achter bomen verstopt houdt en die aan haar voet vijf, zes huisjes en een paar boerderijen verzameld heeft.

Dit is heel Wittewierum-Centrum. Bij een van de huisjes staat een bord Knaagdierenopvang Snuitje. Een vrouw op het erf maakt een auto schoon en zegt Moj. Moj, groeten wij terug. We nemen het pad de wierde op. Op een geel bord met een schelp staat Jacobspad. Ah, dit is dus een Gronings onderdeel van de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela. Achter de bomen schemert het dak van de kleine kerk.

Het smalle schelpenpad is recent ververst en knerst lekker omdat het hier zo stil is. Oude grond. De befaamde abt Emo stichtte in 1209 op deze wierde het klooster Bloemhof. In 1211 begon hij zijn voettocht van Wittewierum naar Rome. Op een houten padwijzer bij het hek staat slordig het woord Rome geverfd. Hier daalde Emo in zijn roomwitte gewaad de wierde af, die kant uit, richting Woltersum.


Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis

Vijf artikelen per maand gratis

Het belangrijkste nieuws in je inbox

Duizenden mensen gingen je voor

Heeft u al een account? inloggen


Bij het aanmelden ga je akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden .

Columns

meer ‘Columns’