6 september 2012 om 09:12

Nieuws André Zwartbol

Rammelende feiten

Als media nogal nadrukkelijk zeggen de feiten te controleren, begin ik me zorgen te maken over wat ze voor die tijd hebben gedaan.

Ik weet best dat fact checking vooral een leuke manier is om het in verkiezingstijd weer eens anders aan te pakken en om lijsttrekkers onder druk te zetten. Maar toch blijft de vraag: waren we voor die tijd minder geïnteresseerd in de feiten?

Ik geloof dat het meevalt, voor zover u dat wilt aannemen van een slager die zijn eigen gehaktballen aanprijst.

Al geloof ik wel dat de feiten onder druk staan. Niet omdat we leugenachtiger worden, maar omdat er nauwelijks tijd wordt genomen om naast de feiten andere feiten te zetten, om het simpel gezegd van de andere kant te bekijken.

Zo legde Jeroen van Steenvoorden van het pensioenfonds voor huisartsen en medisch specialisten deze week tegenover een journalist van RTL Nieuws uit waarom zijn fonds miljoenen investeert in de sigarettenindustrie. Hij voelde nattigheid en vertelde natuurlijk niet dat deze aandelen een uitstekend rendement opleveren. Wat wel zo is. En hij vertelde al helemaal niet dat roken dus goed is voor het pensioen van de dokter. Dat zou wel heel bot klinken. Wat het ook is.

Het pensioenfonds begon zich dus te verdedigen: Grote vraag is natuurlijk: Waar leg je de grens. Er zijn ook andere sectoren, zoals de voedingsindustrie obesitas is een groot probleem drank, gokken, kerncentrales. Heel veel zaken kunnen de gezondheid raken.

Helaas stopte het interview toen. Ik had niet het idee dat Van Steenvoorden veel behoefte voelde om die grote vraag te beantwoorden. Wat hij ook niet deed. Of de journalist die behoefte had, kan ik niet beoordelen, maar als een gesprek daarmee eindigt, kun je het net zo goed niet voeren.

Overigens, wat het pensioenfonds hier zegt, is feitelijk waar. Dat dan weer wel. Maar wat ook waar is, is dat het aan alle kanten rammelt.