Nieuws

Aagje: Hebben bijen een voorkeur voor de kleur geel?

Gerard Schutte uit Marknesse heeft zijn ogen niet in zijn zak zitten. Bijna alle wespenvallen zijn geel, valt hem op van het model fuik tot een moderne versie van omas kleeflint, dat overigens ook geel was. Zijn vraag: hebben wespen een zwak voor geel?

Het antwoord is ja, maar daarover straks meer. Gerard trekt een vergelijking met de kleur rood, die stieren gek zou maken. Iets werkt als een rode lap op een stier, is de uitdrukking. Maar het is een fabeltje, want een stier is kleurenblind. Het is niet de kleur rood waarop hij reageert, maar het gewapper van de doek waarmee stierenvechters hem wild maken. In die beweging ziet hij een vijand di..

Is het geel waar we wespen mee lokken, soms ook een fabeltje, vraagt Gerard Schutte. Nee, want wespen zien wel degelijk kleuren en ze hebben inderdaad een voorkeur voor geel en dat geldt niet alleen voor wespen. Veel insecten hebben geel als lievelingskleur, zegt Anne Gaskett, een Australische biologe. Let maar eens op de vele bloemen die hier misbruik van maken en gele bloembladeren of iet..


Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis

Vijf artikelen per maand gratis

Het belangrijkste nieuws in je inbox

Duizenden mensen gingen je voor

Heeft u al een account? inloggen


Bij het aanmelden ga je akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden .

Columns

meer ‘Columns’