Eén verkeerde letter
Paul van Geest is hoogleraar kerkgeschiedenis in Tilburg en hoogleraar economie en theologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Nieuws

Eén verkeerde letter

Al bij leven werd de priester en humanist Desiderius Erasmus erkend als een van de grootste geesten van zijn tijd. Behalve dat hij met meer dan 500 kerkelijke en wereldlijke leiders in zijn tijd over politieke, ethische en theologische hangijzers correspondeerde, was hij ook filoloog, een taalkundige.

Hij gaf niet alleen het Nieuwe Testament kritisch uit in het Grieks en het Latijn, maar ook de werken van vele kerkvaders, waaronder Augustinus. Hoewel Erasmus gevormd was in het klooster van de augustijner koorheren van St. Augustinus in het klooster Steyn te Gouda, ontwikkelde hij niet echt een bijzondere band met zijn ordestichter.

Gevleugeld zijn zijn woorden, opgetekend in een brief aan Johannes Eck, dat hij meer van de christelijke wijsbegeerte leert uit een enkele bladzijde van Origenes dan uit tien van Augustinus. Hij bewondert Origenes vooral als interpretator van de Schrift en vindt hem in dit opzicht met niemand te vergelijken.


Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis

Vijf artikelen per maand gratis

Het belangrijkste nieuws in je inbox

Duizenden mensen gingen je voor

Heeft u al een account? inloggen


Bij het aanmelden ga je akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden .

Columns

meer ‘Columns’