31 mei 2012 om 09:04

Nieuws André Zwartbol

Cadeau weigeren

Omdat ik vind dat je met Hamas, Ahmadinejad, Joseph Kony, Mugabe, Kim Jong-un en desnoods met allemaal tegelijk moet praten om iets te bereiken, vind ik het jammer dat Kamerleden weigeren naar het EK Voetbal te gaan.

Oekraïne past dan wel niet helemaal in dat rijtje, het kan er al gauw beter. Bovendien: er is geen beter moment om iets te doen aan mensenrechten dan rond een voetbalwedstrijd.

Hoe simpel kan het zijn: het EK combineren met een bezoekje aan een Oekraïense gevangene. Er is volop pers, dus het moet raar lopen, wil je niet met een paar journalisten aan een gevangenishek kunnen rammelen. Met een beetje geluk weigert de gevangenisbaas je de toegang. Wat nog meer publiciteit oplevert.

Blijf je als Kamerlid liever in het stadion? Trek dan tijdens de wedstrijd op zn minst een gevangenispak aan. De cameras zullen zeker inzoomen. En zolang er geen Bavaria op staat, zullen ze je niet zo gauw in de cel gooien.

Of het niet onbeleefd is om je zo te gedragen als je iemands gast bent? Nou, dat ticket geeft de KNVB je echt niet omdat je zo aardig bent, maar omdat je Kamerlid bent, dus invloed hebt. Daar hoopt de bond ooit met volle teugen van te profiteren. Laat de KNVB op zon minst voelen dat invloed in Nederland slechts tegen een hoge prijs te koop is.

Het kan zijn dat de UEFA protesteert tegen dit schandelijk bederf van hun feestje. Vervelend, maar niet voor de mensenrechten in Oekraïne. Weer zal er publiciteit zijn. Het kan zijn dat Nederland voor straf nooit meer een voetbalevenement mag organiseren. Wat zou het. Zo kom je als Kamerlid tenminste in nog meer landen waar wat te verbeteren valt.

Kamerleden nemen cadeaus vrijwel altijd dankbaar in ontvangst. Waaronder veel boeken. Maar ook tickets voor een concert van de Toppers, een doos asperges en een bloeddrukmeter. Allemaal netjes genoteerd in het geschenkenregister van de Tweede Kamer. Voor eigen gebruik, staat er vaak achter. Vreemd dat een cadeau waarmee je politiek kunt bedrijven, wordt geweigerd.