29 mei 2012 om 09:46

Nieuws David Heekscheidsrechter, blogger, theoloog

Sterke teksten

Is men lui en steekt men geen hand uit, dan zullen de balken het begeven en zal het dak beginnen te lekken. Aldus Arie Slob, ruim een maand geleden, toen hij met een uitgesproken verwijzing naar Prediker 10 vers 18 een rake analyse gaf van het lange uitblijven van een grondige crisisaanpak. Tegelijkertijd gaf hij woorden aan een eindeloos Catshuisoverleg en de werkweigering van Geert Wilde(wee)rs (niet). Kortom, een sterk citaat.

Ik vraag me wel af of het verstandig en invoelend is om in een dergelijke setting de bron van je Bijbelcitaat vrij te geven. Paulus bijvoorbeeld deed dat buiten Israël ook niet. De reden is simpel. Niet-gelovigen, of ze nu Kamerlid zijn of niet, zullen waarschijnlijk hun wenkbrauwen fronsen, diep zuchten of ogenblikkelijk afhaken als gelovigen expliciet uit wat voor heilig boek dan ook citeren.

In de kerk, onder gelijkgezinden, is het geen probleem om de vindplaats te benoemen. De wereld om je heen kan echter al snel denken: Die komt van een andere planeet. Laat m maar praten, dan leef ik verder op de mijne. Vast staat wel dat goede, pakkende teksten het gewenste effect kunnen sorteren.

betweters

Een collega-scheidsrechter gaf me ooit een tekst mee om in een veel voorkomende spelsituatie te gebruiken.Speler: Hé scheids, dat was een corner! Je moet fluiten, man! Scheids: Ik moet helemaal niks. Straks als ik thuiskom, dan moet ik weer van alles. Met een beetje geluk verandert een boze blik in een vriendelijk gezicht en leeft de speler nog met je mee ook. Is het echt zo erg, scheids?

Ook een goede Bijbeltekst kan me helpen om de boel te sussen. Het komt regelmatig voor dat twee spelers na een stevig en pijnlijk duel elkaar de schuld geven. Escalatie dreigt. Met één zin kun je ze vaak al stilzetten. Mannen, kom op zeg, je weet toch dat alleen betweters ruzie maken?!Ook een sterke tekst trouwens voor aan de eettafel, op de werkvloer of in de Tweede Kamer...

Columns

meer ‘Columns’