19 mei 2012 om 14:29

Nieuws Hilbrand Rozema

Jarig

Mooi altijd, verjaardagskalenders. Het raadsel van de gelijktijdigheid: binnen een week is die jarig, en die en die. En nog hetzelfde geboortejaar ook.

In één week in mei 1971 werden in Nederland drie babys geboren die elkaar twintig, dertig jaar zouden mislopen, maar die nu, na vele omzwervingen, op elkaars kalenders staan. Een raadsel, die tijd. Daniël Lohues zingt: Alles kan ja alles kan ja alles kan Maar of het ok gebeurn giet dat ziej pas da-an Soms zie ik die meimaand voor me.

Een baby in Zeeland, een in Groningen en een op de Veluwe. Bruin-oranje kussens, rare lampen. Poefs en zitzakken. Groene flessen en letterbakken. Toeval? De kans dat je net precies díe luitjes kent die je nu kent, is als een letterbak die omvalt en meteen in een sonnet gaat liggen. Naar voren toe is het nog gekker.

regelmatig

Ga maar na: ergens in Nederland ligt nu, op dit moment, onze premier van 2045 zijn luier te vullen. Daar denken we nooit over na mensen, maar dit is een zaak van landsbelang. Ach...als we nu maar alvast wisten wíe het is. Dan zou de omgeving een oogje in het zeil kunnen houden. Corrigeren.

Voorkomen dat het wordt gepest. Een kus geven op een zere knie. Anders heeft het land er later last van. De ouders zouden de baby regelmatig kunnen keren, zodat de minister-president later niet zo scheef lacht op fotos. Alleen het beste zou goed genoeg zijn.

opvoeding

Houten speelgoed uit Zweden, eten zonder E-nummers, tactiele werkvormen, een schooltuin, een verzorgpony, vogelkastjes, een spaarvarken (Europa!), vakantiewerk in de zorg, papa en mama vrijwilligerswerk, veel sporten, vriendjes uit villas én uit krachtwijken. Liefst ook papierloze. En een zigeunertje, met een piepklein viooltje.

Kan alleen maar goed zijn voor Nederland. Want regeringsleider zijn is zwaar. Dan moet je wel echt in balans zijn. Dat zie je de laatste weken maar weer, kriskras door oud, moe Europa. Onzin? Nee, gelukkig niet. Want het mooie is: dit alles dóen we al. Met ons aanstaande staatshoofd immers! Onze koningin, van 2050. Geruststellende gedachte, zon degelijke opvoeding.

Columns

meer ‘Columns’