Voor de auto
Nieuws

Voor de auto

Ze hakken erin, de beelden van twee mannen die een juwelier in Den Haag onder schot houden. Hun brillen en nepneuzen die geen nepneuzen blijken te zijn... Hun huichelachtige blik op ringen die de juwelier op de toonbank legt en even later die opgefokte sprongetjes en gestrekte armen. Van de juwelier komen wat contouren in beeld. Hij is nog springlevend en je weet dat hij zo dadelijk dood zal zijn.

Beelden van overvallen worden vaker vrijgegeven. Overvallen leiden ook vaker tot de dood van een winkelier. Maar deze overval, die de 47-jarige Ruud Stratmann het leven kostte, wordt als extra schokkend ervaren, mede dankzij de aard van de beelden. De cameras zitten de overvallers relatief dicht op de huid.

De bebrilde mannen veranderen voor ieders oog van eigenaardige klanten in koelbloedige criminelen. Je ziet het kwaad (niet de daders maar wat de daders kennelijk doen) in het gelaat. Zulke beelden mogen de samenleving best aan het denken zetten: treden wij wel hard genoeg op tegen het kwaad?


Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis

Vijf artikelen per maand gratis

Het belangrijkste nieuws in je inbox

Duizenden mensen gingen je voor

Heeft u al een account? inloggen


Bij het aanmelden ga je akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden .

Columns

meer ‘Columns’